Waarom bepaalt de werkgever hoe jij moet solliciteren?

Blog

Waarom bepaalt de werkgever hoe jij moet solliciteren?

Renske
Auteur

Het is 1 februari 2011. Ik ben voorbereid. Website bekeken. Inschatting gemaakt van type mensen voor de gekozen outfit (compleet de plank misgeslagen, bleek later), presentatie voorbereid én geoefend, veel te vroeg aanwezig en zenuwen door het dak van mijn kleine fiat.

Twee uur later stap ik buiten. De adrenaline zit zo hoog dat ik mijn hele vriendenlijst af bel tijdens de rit terug naar Zeeland. Ik ben zelfs zo druk aan het bellen dat ik bij thuiskomst twee oproepen heb gemist van de directeur van Pieterman. Dat ze me graag door willen laten naar de volgende ronde, als ik tenminste tijd heb ;-).

De sollicitatieprocedure bij Pieterman was er destijds voor mij een om nooit te vergeten. Sterker nog, het is iets dat we vandaag de dag nog steeds bijsturen, veranderen, aanpassen en verbeteren. Want ook wij weten niet hoe we precies de goede mensen kunnen vinden. Het blijft lastig. Je kunt er wat mij betreft 2945 testen op los laten; dan nog is het geen garantie voor succes. We worden er wel steeds beter in en er zijn een aantal zaken die ik inmiddels altijd als uitgangspunt neem:

  • Selecteer zo weinig mogelijk aan de voorkant. Als er inhoudelijke kennis van zaken nodig is voor de functie, check dat dan. Verder dan dat? Nodig iedereen uit;
  • Plan rondes in met meerdere sollicitanten tegelijk, het liefst 6-8. (En ik weet het, ik weet het, het lastige is om ze te vinden.)
  • Doe de eerste rondes altijd met z’n tweeën;
  • Bepaal niet welke rondes er nog meer komen, maar overleg dat met de kandidaten;
  • Laat mensen zelf bepalen hoe zij je willen leren kennen, maar ook hoe zij willen laten zien dat ze passen in de rol/het team/de functie etc. Het is toch eigenlijk heel raar dat wij bepalen hoe iemand moet solliciteren? Wie kan dat nu beter bepalen dan iemand zelf?
  • Stel je kwetsbaar op en wees vooral eerlijk. Over de cultuur, het werk, wat er lastig wordt en wat juist heel leuk;
  • Er zijn nog zoveel meer learnings uit de afgelopen jaren die ik graag deel……

Misschien stel je vraagtekens bij de bovenstaande zaken of triggeren ze juist. Al met al, ik zeg niet dat alles voor iedereen werkt. Ik zeg alleen dat ik je graag anders naar hetzelfde laat kijken.

“Laat mensen zelf bepalen hoe zij je willen leren kennen, maar ook hoe zij willen laten zien dat ze passen in de rol/het team/de functie etc.”

Niet zelden krijgen we mails van ‘afgewezen’ sollicitanten die vooral blij zijn met hoeveel ze in 1,5 uur hebben geleerd, ook al zijn ze niet aangenomen. Of de vraag van klanten of ze deze rondes mogen bijwonen en hoe we dit dan precies doen. Dat is voor mij een van de bewijzen dat het werkt en de aanleiding om deze vraag eens in mijn netwerk te droppen.

We coachen en begeleiden bij de uitvoer van deze manier van selectie en daardoor kwam ik op het idee om een keer een workshop te organiseren om de learnings hieruit te delen met ons netwerk. Als jullie dat leuk vinden.

Klik via de link op interessant onderaan de pagina en dan stuur ik je ergens in het nieuwe jaar een uitnodiging via mijn linkedin pagina.

Sincerely,
Renske

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy