De vertrouwenspersoon

Foto van sticky notes

Blog

De vertrouwenspersoon

Renske Priem
Auteur

Ze schieten als paddenstoelen uit de grond. Lucratieve handel in deze tijd. Je kunt al een zelfstudie tot vertrouwenspersoon doen voor 519 euro voor 11 lessen zonder docent.

Ik moet toch denken aan het interview met John de Mol. Als er maar loketten zijn, gedragsreglementen, denktanks en andere sessies hebben we er ten slotte toch álles aan gedaan?

In gesprekken met meerdere freelancers en medewerkers van bedrijven in de media- en cultuursector werd mij meermaals aangegeven dat het natuurlijk allemaal prachtig is dat er opeens zoveel aandacht is voor het al jarenlange bestaande probleem, maar dat zij zich toch niet aan de indruk kunnen onttrekken dat al deze maatregelen vooral voor de bühne worden genomen.

‘Als er maar loketten zijn, gedragsreglementen, denktanks en andere sessies hebben we er ten slotte toch álles aan gedaan?’

Toch gebeurt er wel degelijk van alles. Alle bestuurders van het mediapact respectvolsamenwerken.nl krijgen een training en alle medewerkers een online module over respectvol samenwerken. Er worden jaarlijks rapporten gemaakt van de knelpunten samen met de werkvloer zodat gezien kan worden waar de risico’s zitten en deze omgezet kunnen worden in concrete acties.
En geef toe; dat klinkt eigenlijk best goed. Over nagedacht. Serieus genomen.

Dat is ook mooi. En ik wed met de beste intenties gemaakt en ingezet. Er is alleen (zoals met al dit soort initiatieven en cultuurtrajecten) 1 probleem. Het werkt niet.

Zolang we er vooral óver praten lijkt dat constructief, maar het verandert niets. Ik voorspel dat de uitkomsten van deze sessies, trainingen en online modules veel kennis en inzicht geven. Ook ideeën over verbeteringen. Maar ik durf ook te stellen dat weinigen deze verantwoordelijkheid gewoon volledig bij zichzelf zoekt. Hoe gedraag ik me? Welk effect heeft dat? Wat kan ik veranderen? Wie helpt me daarbij?

“Zolang we er vooral óver praten lijkt dat constructief, maar het verandert niets.”

Nee, er komen A3 formulieren met post-its. Plannen en rapporten en geplande activiteiten. Allesbehalve concrete veranderingen in gedrag van mensen zelf. Je moet een training volgen, maar je hoeft er niets mee te doen. Als je maar komt, luistert en actief meedoet is het goed. Maak een rapportje, onderzoek welke ‘kleur’ je bent, praat daarover met elkaar en houd het daarbij.

Is het dan allemaal zuur en azijn dat de klok slaat? Wat mij betreft niet. Ik zie gelukkig een heleboel managers en bestuurders die oprecht willen dat het anders wordt en hier alle verantwoordelijkheid voor nemen om met zichzelf te beginnen. Gewoon zelf gedrag veranderen.

Maar het is als beginnen met het kweken van een ‘summerbody’ in april. Precies….

“Ik zie gelukkig een heleboel managers en bestuurders die oprecht willen dat het anders wordt en hier alle verantwoordelijkheid voor nemen om met zichzelf te beginnen.”

Mijn advies; maak het niet zo groots en ingewikkeld. Begin eens met beter waarnemen. Hoe gaan mensen bij ons met elkaar om? Wordt er geluisterd, is er interesse, wordt er geroddeld?
Moet het beter?

Als het antwoord ‘ja’ is, én je bent bereid om zelf te beginnen, dan heeft het zeker kans van slagen. Maar dan moet je wel in oktober beginnen met planken 😉. Iedere dag 2 minuutjes, moet jij eens kijken volgende zomer.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy