Hoe inzicht in leerstijlen zorgt voor betere communicatie

04-10-2018

Ik zal nooit vergeten hoe ik begon bij Pieterman. We begonnen met een groepje van 4 personen, ‘het klasje van 2013’ (de tijd gaat snel). Dé New Talents van dat moment. Dagelijks waren we bezig met het opbouwen van onze klantenportefeuille oftewel bellen, bellen, bellen en oh ja… bellen! Naast bellen, want bellen deden we dus nogal veel, waren we ook bezig met het onder de knie krijgen van het trainersvak en alle theorie en modules die we zouden gaan trainen. Van het bellen maakten we altijd weer een feestje. We daagden elkaar uit met allerlei opdrachten zodat de drempel die je in het begin kan hebben bij acquisitie verdween en we steeds comfortabeler werden in alle situaties die aan de telefoon ontstaan. Van onaardige afwijzingen, tot ontroerde mensen die over hun dromen en ambities vertelde tot aan het vertellen van moppen, alles kwam voorbij.

We kregen ook veel bijzondere opdrachten. “Hier heb je een visitekaartje, ga op pad en kijk waar je je visitekaartje voor kunt ruilen, we zijn benieuwd waar je mee terugkomt” of “er komt morgen een groep studenten een indruk opdoen van jullie vak als accountmanager & trainer, zorg dat ze een leuke dag hebben en enthousiast het pand verlaten.” Het zal je trouwens verbazen waar we allemaal mee terugkwamen na een dag visitekaartjes ruilen. Zo’n ruilopdracht leverde uiteraard een hoop leads en interessante gesprekken én verbazingwekkend veel spullen, kratten vol. Een DVD van de Rolling Stones, een kruidentuin, boeken, koffiemokken en zelfs een boot inclusief trailer. Hilarisch!

Dit soort ‘bommetjes’ want zo ervaar ik dit soort opdrachten, (heeft vast iets met mijn leerstijl te maken 😉), werden zonder al te veel omschrijving gedropt waarna Vanya (onze opleider binnen Pieterman en rots in de branding) steevast afsloot met: “Houdoe hé!” en een vreselijk grote glimlach. Daar zaten we dan met z’n vieren. En dan begon het…

De eerste uit ons groepje was een tijdje stil en kwam vervolgens met allerlei ideeën hoe we het visitekaartje het beste konden ruilen. Een ander was al bij de deur; “kom we gaan gewoon beginnen, de rest zien de straks wel”. Weer een ander ging heel planmatig te werk en ging stappen bedenken zodat we een goed en gedegen plan konden beginnen. En ik? Ik ging eerst heeeeel veel vragen stellen… “Hoe zit het dan met?”, “En als we nou…”, “stel dat we eerst…”, “wat nou als..?”

In eerste instantie was ik mij niet bewust van wat er gebeurde tot ik mijn collega hoorde zeggen: “jij stelt altijd zoveel vragen, ik word er helemaal gek van! Dat is toch niet nodig, ga gewoon doen”. Laat dat nu precies duidelijk maken wat mijn leerstijl is.

MEER WETEN OVER LEERSTIJLEN?

Download hier wat je kunt doen als je samenwerkt met verschillende leerstijlen om ervoor te zorgen dat je samen op een efficiënte manier successen behaald.

Op bepaalde momenten is dus iedereen met het eigen proces bezig wat niet altijd ten goede gaat aan de samenwerking. Herkenbaar?

Tijdens de Pieterman Xtreme sessie met crossmotoren staat coaching centraal en ervaar je o.a. wat er gebeurt als verschillende leerstijlen samenwerken en hoe je hier mee om kunt gaan om het beste uit jezelf en uit je team te halen. Meer weten? Neem contact met ons op of kijk op Pieterman Xtreme voor meer informatie.

Eerder heeft Waldo al een blog geschreven over de leerstijlen van Kolb. Lees HIER zijn blog.

Ontvang hier de brochure van onze training Succesvol in Klantcontact

Vul je e-mail adres in en ontvang de brochure binnen enkele seconden in je mailbox.

Schrijft over: Kwaliteit en ontwikkeling