Het begint bij jezelf. Het effect van je houding op je omgeving.

14-03-2019

Tips ontvangen over het effect van je houding op je omgeving?

Vul je e-mailadres in en ontvang binnen enkele seconden tips in je mailbox.

Het is 08:11 op dinsdagmorgen en ik sta vast op de A58 ter hoogte van Gilze. Helemaal gerekend had ik hier niet op, dus misschien ben ik wat later op kantoor. Geen probleem, want net als in de horeca, is er in de klantcontactwereld altijd wel iets te doen.

Op de radio hoor ik dat er een ongeluk is gebeurd en dat er een rijstrook is afgesloten. Even later begint het grote ritsen en persen verschillende auto’s zich, driftig op zoek naar enkele seconden tijdwinst, in de rechterrijstrook.

In 2019 is dit op zich al een levensgevaarlijke situatie, want voor en achter me zie ik mensen meer naar hun telefoon kijken dan naar hun omgeving.

Wanneer we een paar honderd meter verder zijn en er alleen nog auto’s op de rechterrijstrook rijden, doemt er toch nog een dare devil in mijn binnenspiegel op die wat meters linkerbaan gesmokkeld heeft. Ook hij zoekt een gaatje, maar door een collectief nors kijkende, bumperklevende sliert voertuigen achter me komt hij nergens tussen. Ik strijk over m’n hart en hij steekt zijn auto voor die van mij. Hij steekt zijn vinger op als wijze van ‘dankjewel’.

Interessant. Dat we bij bepaalde gebaren allemaal weten wat we bedoelen. Twee weken geleden was ik met mijn vriendin in China, ik kan je vertellen; daar kennen ze ons gebaren niet! Maar daar vertel ik je later graag meer over.

Goed, terug naar de auto. In mijn binnenspiegel vallen fronsende, verontwaardigde blikken en een gebalde vuist mij ten deel.

Ik bedenk me dat deze file veel weg heeft van hoe afdelingen binnen organisaties met elkaar kunnen communiceren; nauwelijks tot niet. Het effect hiervan kan groot zijn, norse collega’s, bepaalde blikken en dit gaat allemaal niet ten goede aan de sfeer. Nou had vast iedereen in de file een reden om te reageren zoals ze reageerden met verontwaardigde blikken en gebalde vuisten. Ze maakten het er alleen niet gezelliger op voor elkaar in de toch al langdurende file. Terwijl de wederzijdse erkenning van de dare devil en mij, mijn ochtend een stuk beter had gemaakt. En dit gun ik meer mensen. Als we allemaal een beetje meer begrip voor elkaar hebben en meer rekening met elkaar houden, is de wereld toch zo veel mooier?

Gelukkig kun je dit zelf in de hand hebben want het begint bij jezelf. Je kunt met het aanpassen van je houding namelijk al een positief effect hebben op je omgeving.

Wil je tips over het effect van je houding en hoe je dit kunt toepassen binnen jouw organisatie of op jouw afdeling? Ik deel ze graag met je!

Ontvang de brochure van onze training Succesvol in Klantcontact

Vul je e-mail adres in en ontvang de brochure binnen enkele seconden in je mailbox.

Schrijft over: klantcontact & sales