De ”oh-jee-nu-moet-ik-een-slechtnieuwsgesprek-doen-modus”

23-10-2018

Op Wikipedia las ik dat “een slechtnieuwsgesprek een dialoog is waarin er op een directe manier enige vorm van slecht nieuws wordt verteld. Doel voor dit gesprek is het overbrengen van het slechte nieuws. Eventueel aansluitende bespreekpunten kunnen voorstellen voor een alternatief zijn of een andere oplossing”.

Geen speld tussen te krijgen en elke leidinggevende komt er op enig moment wel voor te staan. En vraagt zich dan mogelijk af hoe zo’n gesprek dient te worden aangepakt. Nou, één keer googelen en je wordt bedolven onder de tips waarin je leest hoe je je als leidinggevende bij een dergelijke gesprek dient te gedragen. Managementboeken en talloze trainingen bieden uitkomst. Succes ermee!

DEEL DE KLAP UIT

Ik ga dat bekend veronderstelde lijstje hier niet eens meer opsommen, richt me op het nieuws dat moet worden gebracht en heb besloten dat ik het woord ‘slechtnieuwsgesprek” enkel nog in de juiste context zal gebruiken. Dat zouden meer mensen moeten doen! Want wat is nou het slechtste nieuws dat je als mens kunt krijgen of moet geven….ik laat even een stilte vallen zodat je daar over na kunt denken….Dergelijk slecht nieuws heeft waarschijnlijk te maken met ons fysieke leven…een politieagent die moet vertellen dat een dierbare noodlottig is overleden…een arts die niets meer voor een doodzieke patiënt kan doen.

HELP MET VERWERKEN

Op de bij dezen geïntroduceerde “schaal van slecht nieuws” zijn mededelingen over een arbeidsovereenkomst die niet wordt verlengd; een promotie die niet doorgaat; een onvoldoende beoordeling van iemands presteren of een reorganisatie die plaats gaat vinden, echt van een andere orde. Wat niet wil zeggen dat ik de impact van dergelijke besluiten op de ontvanger van het slechte nieuws bagatelliseer. Het blijft nu eenmaal zo dat sommige mensen bij het overlijden van hun goudvis niet meer in staat zijn om te functioneren en anderen hun schouders ophalen, het toilet doorspoelen en een nieuwe kopen. Daar ga ik niet over. Ik heb vooral een mening over de zwaarbeladen mentale aanvliegroute die veel leidinggevenden zichzelf opleggen.

HELP BIJ HET ZOEKEN NAAR OPLOSSINGEN

Omarm gerust de gangbare gespreksstappen maar stap vooral uit de slechtnieuwsgesprekken fuik in je hoofd. Maak het niet zwaarder of slechter dan het is. Weet wie je voor hebt, ken je mensen, plaats het in perspectief en vraag jezelf eerst maar eens af wat er nou eigenlijk aan de hand is. Dan kom je vast tot verfrissende inzichten en passender termen voor het te voeren gesprek:

  • Eentikkeltjeteleurstellendeuitkomstgesprek
  • Evenslikkenenweerdoorgaangesprek (met dank aan Marco Borsato)
  • Jijzouinmijnplaatsprecieshetzelfdoengesprek
  • Lookatitfromthebrightsidegesprek
  • Tjavrienddaarhebjehetzelfnaargemaaktgesprek
  • Wegaanhiersamenuitkomenhetkomtgoedgesprek
  • Gelukkighebbenwedefoto’snoggesprek
  • Eenlogischgevolgvanonzeeerderegesprekkengesprek

MAAK AFSPRAKEN

En bedenk, als er slechtnieuwsgesprekken zijn, moeten er natuurlijk ook goednieuwsgesprekken zijn. Misschien zou het managementgoeroecollectief zich daar eens op moeten storten. Er is nog een wereld te winnen mensen. Zo, dat is eruit! Niet meer doen hè en nu gewoon weer aan het werk. Oh, en mocht je behoefte hebben aan een gesprek over wat er in jouw organisatie speelt, bel me dan voor het maken van een afspraak. Dan maken we er, ongeacht de sticker die er opgeplakt kan worden, in elk geval een goed gesprek van.

TIPS VOOR HET GESPREK IN JE MAILBOX ONTVANGEN?

Vul hier je e-mailadres in om tips en extra informatie te ontvangen voor het voeren van een goed slechtnieuwsgesprek

Ontvang hier de brochure van onze training Succesvol in Leiderschap

Vul je e-mail adres in en ontvang de brochure binnen enkele seconden in je mailbox.

Lees hier meer blogs geschreven door onze klantcontact professionals.