Al mijn beginnende trainersfouten en 5 tips!

Blog

Al mijn beginnende trainersfouten en 5 tips!

Renske Priem
Auteur

Met een kar vol enthousiasme, voorbereid tot op het bot en het waanidee (bleek achteraf) dat heel de wereld op mij zat te wachten stapte ik mijn eerste trainingszaal binnen. Aan het einde van diezelfde dag liep ik de zaal weer uit. Leeg, honderd ervaringen rijker en een enorme illusie armer. Blijkbaar zat dus niet iederéén te stuiteren om meer te leren en ergens knettergoed in te worden. Of althans, dat wisten ze dan goed te verbergen die dag.

Nu 8 jaar later zie ik precies wat er mis ging. Was ik dan zo slecht als beginnend uitvoerende trainer? Mwah, fantastisch zal het nog niet geweest zijn inderdaad maar naast mijn eigen tekortkomingen bleken er allerlei factoren te zijn waar ik als beginner nog geen rekening mee had gehouden. Zo was het management van de betreffende organisatie ‘vergeten’ uit te leggen waarom dit hele traject eigenlijk was ingezet, bleken deze medewerkers dus helemaal niet zo super ambitieus te zijn als ikzelf en was de training van vorig jaar nogal een fiasco geweest dus dat hielp niet echt lekker mee.

Maar het allerbelangrijkste dat ik heb geleerd is gek genoeg het meest simpele. Ik was eigenlijk vooral met mezelf bezig. Mea culpa. Hoe hard ik ook heb gewerkt voor alle groepen die ik in dat eerste jaar heb getraind, ik wilde het zó graag goed doen. Ik had weinig begrip voor mensen die aangaven eigenlijk het nut niet zo in te zien, die zaten vooral het resultaat van mijn training in de weg. Ik kon er wel mee omgaan, maar ik begreep het niet. En daarbij heb je nu eenmaal tijd nodig om goed te worden en die attitude en vaardigheden te ontwikkelen. Meters maken dus.

Mijn 5 klassieke beginnersfouten op een rijtje;

1. Niet écht met de ander bezig zijn
Omdat je in je hoofd aan het bedenken bent wat je hierna gaat doen of omdat je er iets van vindt of alle andere dingen die menseigen zijn. En geloof me, dan kan je niet luisteren.

2. Werkvormen als doel zien i.p.v. middel.
F%^%k het rondje met de sleutels of het staan in een rondje of energizers tot in den treure. Hartstikke leuk allemaal, maar soms slaan we een beetje door. Het gaat erom of je het doel ermee bereikt dat je hebt.

3. Teveel volgens een programma willen werken.
Relax. Als het anders loopt maar je bereikt het doel voor iedereen, mooi toch? Dat is het verschil tussen trainen en een cursus geven.

4. Proberen te overtuigen
Als mensen een inzicht nog niet hebben, dan is dat niet erg. Het komt wel. Argumenten aandragen waarom het wél zo is werkt averechts.

5. Teveel op een dag willen doen
Om ander gedrag aan te leren moet je iets ontzettend vaak doen. Ook al ben je geen doener van leerstijl, dan nog moet het er uiteindelijk van komen. Dat kost tijd. Prop dus niet teveel onderwerpen in een dag.

Sincerely,
Renske

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy