Sophie’s dagboek

Hi!

Ik ben Sophie Verstraeten, geboren 16 juli 1984 te Venlo. Sinds april werkzaam bij Pieterman als Accountmanager & Trainer. Graag neem ik jullie mee in wat mijn werkzaamheden inhouden, waar ik zoal kom en geef daarbij natuurlijk leuke en handige tips.

Hoe het begon… 

De passie om mensen hun doelen te verwezenlijken en daar een deelgenoot van te mogen zijn, mensen te inspireren, motiveren en het beste uit zichzelf te halen, geeft mij de kracht om te willen werken bij Pieterman. Ik trok mijn stoute schoenen aan kwam in contact met Anika, mijn toen nog hopelijk toekomstige manager. Zij gaf aan dat ik goed moest weten waar ik voor koos. Ze nodigde me daarom uit om op 28 maart een dag met haar mee te lopen, hoe mijn werk eruit zal komen te zien als ik koos voor Pieterman. Een hele dag met iemand mee mogen die zo veel ervaring heeft en dat ze die met jou wil delen, hoe tof is dat….. Ik was om 19.30 uur terug in Breda en dacht, waar kan ik tekenen, dit wil ik zo graag, dit is wat ik wil, dit wordt de beste stap in mijn leven op werkgebied.

Vrijdag de 13e de dag van mijn grootste geluk! 

Het was vrijdagmiddag 16.50 uur en rij het Minervum in Breda op om mijn contract te tekenen bij Pieterman. Een warm onthaal van vele nieuwe collega’s met een borrel en een spontaan muzikaal optreden van de talenten die bij Pieterman werken. (Ze noemen zichzelf de zorg-dat-je-erbij-band.) Gelukkig wordt ik niet gevraagd om te zingen, want dat talent heb ik helaas niet. De formaliteiten worden op een goede en vriendelijke manier geregeld en daar staat mijn handtekening dan, ik ga de uitdaging aan om veel te gaan leren en veel te brengen. In het leven heb je tenslotte een haal en breng plicht, althans, zo kijk ik hiernaar.

En dan, week 1.

Het was maandag 16 april 8.30 uur. YES. Mijn 1e werkdag. Elke maandag om 08.30 uur hebben we een sales kick-off om de week goed te starten en een moment met al je collega’s te hebben om met en van elkaar te leren. 1 ding wat vanaf dag 1 als rode draad binnen het bedrijf loopt is; gericht zijn op een ander! Dat is wel duidelijk, want iedereen wil me helpen en heeft oprechte interesse in mij. De informatie in week 1 waren theorieën die ik me eigen moest maken over waar we voor staan bij Pieterman. Een voorbeeld hiervan is de methodiek “Hart en feiten”, maar ook opdrachten om het bedrijf en mijn collega’s te leren kennen. Een introductie week waarin leren kennen en begrijpen centraal stond. Ik heb genoten en kan niet wachten tot volgende week!

De sales kick-off

Stuiterend ging ik mijn weekend in. Natuurlijk van al die bergen aan informatie, maar ook van geluk dat ik hier mag werken met zo veel te gekke en oprechte mensen. Wat staat me in week 2 te wachten?

Natuurlijk starten we weer met een sales kick-off. Dit is niet alleen maar zenden van degene die hem geeft, maar juist een samenspel/dialoog waar iedereen zijn inbreng mag geven, met het uitgangspunt dat we samen de doelstellingen behalen. Ook deze week theorieën maar in combinaties met testen/opdrachten in de praktijk, meedoen van trainingen en continu feedback van Anika, die je volledig steunt en je zo goed mogelijk probeert in te werken en mij heel veel leert.

Doen wat ik leuk vind

Weer met een big smile naar het Minervum, want wat had ik er weer zin in. Mijn eerste afspraken samen met Anika, feedback op opdrachten. De theorie toepassen, waarbij de theorie al begint te voelen als eigen. Als theorie eigen wordt en je doet wat je leuk vindt en wat je ligt, heet dat geen werken meer. Dan krijg je betaalt om te doen wat je leuk vindt. In mijn geval is dat het werken bij Pieterman.

Buitendag

We zaten vandaag al om 06.30 uur in de auto op weg naar Almere voor de eerste afspraak. Voor de zekerheid lekker op tijd vertrokken want die A27 kan een hel zijn! Halverwege een cappuccino bij het tankstation en weer door.

We waren om precies 8.30 uur op de afspraak, dat was wel 1 uur te vroeg 😉 maar liever te vroeg dan te laat en nu hadden we genoeg tijd om ook alle andere afspraken voor die dag alvast goed voor te bereiden. Dat voorbereiding belangrijk is wist ik wel, maar bij Pieterman kijk ik toch naar andere dingen. Wil je weten wat? Je kunt hieronder het gespreksvoorbereidingsformulier downloaden dat wij gebruiken, misschien voor jou ook handig!

DOWNLOAD HIER HET GESPREKSVOORBEREIDINGSFORMULIER

Wil je zelf ook graag goed voorbereid een salesgesprek in gaan? Download dan hier het gespreksvoorbereidingsformulier.

Mijn interesse

Binnen Pieterman kun je kiezen om je te focussen op een branche of een segment waar je zelf affiniteit mee hebt. Ik richt mij voornamelijk op de automotive en dat is niet voor niks. De passie voor auto’s is en blijft er altijd. In mijn jonge jaren wilde ik graag een autoracebaan in plaats van een barbiehuis. Ik ben een ster in het onthouden van nummerborden en zelfs aan handgrepen en achterlichten herken ik de merken en de modellen. Auto’s kunnen er identiek uitzien, maar wat ligt er onder de motorkap…?

Bij mensen werkt dit hetzelfde. Je ziet iets aan de buitenkant, maar wat diegene denkt, vindt, wil en kan, dat zie je niet. Super interessant om hierachter te komen. Ik leer iedere week weer meer over wat je kunt doen met signalen, hoe je aannames kunt voorkomen en hoe je als coach echt waarde toevoegt. Te gek!

Ik ben er klaar voor!

Het moment is daar, ik heb de interne trainersopleiding van Pieterman met succes afgerond. Ik ken alle ins en outs van onze trainingen en heb super veel zin om training te gaan geven. Ik stond al vroeg te stuitteren. Daar ging ik dan om 7.30 uur in mijn auto, Pieterman notebooks, genoeg pennen en vooral mega veel zin. Eerst melden bij de slagboom en toen doorrijden naar een speciaal voor mij gereserveerde parkeerplek, wat een luxe. Goed geregeld! De 4e verdieping werd mijn bestemming. Gelukkig kwamen al snel alle deelnemers netjes op tijd binnen. Toen iedereen aanwezig was begonnen we met de woorden van hun leidinggevende. Om ervoor te zorgen dat de verwachtingen van de deelnemers kloppen met het doel van de training is het belangrijk om voorafgaand aan de training dit goed af te stemmen met alle lagen in de organisatie. Daarnaast vind ik het belangrijk om een omgeving te creëren voor mijn deelnemers waarin zij zich goed voelen zodat ze in een optimale omgeving kunnen ontwikkelen. Voor mij is de start van een training dan ook een super belangrijk onderdeel van de training, die moet goed zijn en daar besteed ik dan ook veel aandacht aan tijdens de start van een training. Het was een super leuke en leerzame dag waarbij ik al meteen heb ervaren hoe belangrijk het is dat je als trainer flexibel bent en hoe belangrijk het is dat je gericht bent op de ander. De kop is eraf, en dit smaakt letterlijk en figuurlijk naar meer (een mooi bijkomend voordeel als trainer: die geweldig goed verzorgde lunches tijdens de trainingen).

De meeste toffe collega’s ooit

Hoe tof is het dat ik zo verschrikkelijk leuke en fijne collega’s heb, ik hou ervan! Een van de redenen dat ik mijn collega’s zo leuk vind is dat we gericht zijn op elkaar en hierin oprecht zijn. Wij merken dat binnen veel organisaties, ondanks alle goede bedoeling, mensen nog teveel op zich zelf gericht zijn en zich onvoldoende bewust zijn wat het effect hiervan is. Ze weten onvoldoende wat er nou echt omgaat in het hoofd van hun collega’s. Ik ben van mening dat dit niet ten goede gaat van de communicatie en de samenwerking, je krijgt eilanden. Dat ik een bijdrage kan leveren aan het bewustzijn hiervan bij andere organisaties en ze kan helpen dit te verbeteren vind ik te gek en maakt dat ik elke dag weer geniet.

GAAN JIJ EN JE TEAM OOK VOOR XTREME?

Meer weten over wat Xtreme voor jou en je team kan betekenen? Download hier de brochure!

Metafoor 

Metaforen kunnen helpen om dingen inzichtelijk en herkenbaar te maken. Door mijn passie met automotive en pk’s werken metaforen gerelateerd aan auto’s goed voor mij. Ik maak dan voor mijzelf een vertaling naar herkenbare situaties rondom een auto om dingen te begrijpen, om dingen uit te leggen en/of te verduidelijken.  

De afgelopen dagen heb ik weer veel interessante gesprekken gehad en enthousiaste deelnemers mogen trainen. Ik gebruik hierin ook metaforen om ervoor te zorgen dat mijn gesprekspartners en deelnemers herkenning hebben bij wat ik vertel zodat ze met deze inzichten meteen aan de slag kunnen. Hierbij kijk ik naar de persoon met wie ik contact heb en pas ik de metafoor daarop aan. Dit kan bijvoorbeeld een hobby van iemand zijn of situaties uit hun organisatie of branche. Altijd leuk om hier creatief mee om te gaan!  

Sophie is van de zomer op pad geweest om op een hele bijzondere locatie te trainen. Kijk snel de vlog!

Scan

Barcodes worden gescand in de winkel om allerlei informatie over het product te achterhalen. Wij scannen ook. Niet aan de lopende band en geen producten maar wij scannen mensen. Doet doen wij vaak als 0-meting aan het begin van een traject. Het doel van de scan is een goed beeld krijgen van de huidige situatie, waar iemand tegen aanloopt en waar de specifieke kansen liggen tot verbetering. Een scan kan bestaan uit het interviewen van medewerkers, gesprekken opnemen en terugluisteren of bijvoorbeeld een mystery visit in een winkel. Zo’n scan levert dus veel informatie op waardoor we precies datgene kunnen trainen en verbeteren wat nodig is. Wij zijn namelijk gericht op een persoonlijke en individuele aanpak en daarbij gericht op de klant en de klant van de klant. Dit zorgt niet alleen voor blije en tevreden medewerkers die hun werk nog beter en met plezier kunnen uitvoeren maar ook voor blije klanten die dit ervaren in het contact wat ze hebben. Zo maak ik, samen met mijn collega’s, de wereld elke dag weer een stukje mooier! I-love it!

Train de trainer brochure

Ben jij zelf ook trainer en wil je leren hoe je je aan elke situatie kan aanpassen? Bekijk onze brochure voor de training ”Train de Trainer.”

Presenteren

Elke maand maak ik verschillende presentaties mee als presentator en als publiek. En elke keer is het interessant hoe de interactie tussen de presentator en het publiek is. Hoe zorg je er nou voor dat je publiek “aan” staat, dat ze aandachtig naar je luisteren, opgaan in je verhaal en er vervolgens ook “iets” mee gaan doen? Voor het succes van je presentatie is naast de inhoud dus ook de manier waarop je verteld belangrijk. Je zou kunnen zeggen dat presenteren entertainen is.

Mijn grote voorbeeld is Igor Beuker, deze man heeft zo veel charisma op het podium. Fantastisch om naar te kijken en te luisteren. Bekijk hier een presentatie van hem: https://www.youtube.com/watch?v=mIdr5vGGUR4

Er zijn dus een aantal dingen die je kunt doen om ervoor te zorgen dat je aandacht van je publiek krijgt, bijvoorbeeld door het inzetten van je stem. Als ezelsbrug gebruik ik altijd: “heb VATTT op je stem”. Speel met Volume, Articulatie, Toonhoogte, Timing en Tempo.

Wil je meer praktische tips om je presentatievaardigheden te verbeteren? Ik deel ze graag met je, download dan mijn tips hieronder.

Presentatie Tips

Download hier mijn tips!