Pitchen. Het tinderdaten van de wereld die sales heet

Blog

Pitchen. Het tinderdaten van de wereld die sales heet

Renske Priem
Auteur

Het woord pitch wordt natuurlijk voor veel zaken gebruikt. In de lift (zie download), op een presentatie, in je salesgesprekken en zelfs bij sollicitaties. Ik geloof in de communicatieve pitches, dat is het niet. Sterker nog, ik train mensen om te kunnen ‘pitchen’ (ik noem het liever gewoon duidelijk, goed en met eigen overtuiging vertellen wat je doet, waarom je dat doet en wat dit voor de ander oplevert in een gesprek of tijdens een presentatie).

In dit geval heb ik het over de pitch naar aanleiding van een uitvraag die een organisatie bij meerdere partijen weglegt. Het is geen aanbesteding, maar een opdrachtomschrijving op basis waarvan jij dan twee weken later op goed geluk een zogenoemde ‘pitch’ mag geven.

Bij Gods gratie mag je dan soms nog even bellen met de potentiële klant om wat extra vragen te stellen, maar deze vragen worden dan vaak beantwoordt door een projectmanager of iemand anders dan de beslisser die een hele belangrijk rol heeft maar er achteraf zelf toch net iets anders over dacht.

Begrijp me niet verkeerd, ik snap het allemaal wel, en ik heb er gelukkig ook genoeg ‘gewonnen’ in mijn leven omdat ik toevallig de juiste strategie koos en zo-lekker-bij-mezelf-ben-gebleven.

“Ik vind het alleen zo moeilijk om een soort huwelijksaanzoek te doen terwijl ik de beste potentiële klant niet eens ken.”

Ze hebben me verteld wat ze willen bereiken (overigens nooit echt helemaal concreet, maar in termen van ‘meer leiderschap, grotere klanttevredenheid, een breed gedragen cultuur’) en hebben de opdrachtomschrijving/scope zo goed mogelijk op papier gezet. Een soort uitgebreide contactadvertentie.

Kortom, ik weet dat je van ‘lekker eten houdt’, dat je ‘graag reist’, ‘ooit misschien wel kinderen wilt’ en dat je iemand zoekt die ‘lekker zichzelf is’, ‘ambitieus’, ‘open minded’ en ‘flexibel’.

Zo heb ik al een aantal pitches uiteindelijk op de aanpak net niet gewonnen omdat ik me niet goed aan de opdracht had gehouden en te eigenzinnig was. Natuurlijk besloot ik de pitch erna om mijzelf keurig aan de opdracht te houden, waarna ik de feedback kreeg dat het allemaal wel wat eigenwijzer mocht. Overigens voelde men in beide gevallen wel echt een klik, en konden ze de presentatie en interactie enorm waarderen. Zucht…

“Een uitgeschreven pitch kan zeker wel succesvol zijn, maar zo kan een tinderdate ook vast heel succesvol zijn.”

Althans, dat heb ik van mijn buurjongen die een vriend heeft met een zus die nu heel gelukkig getrouwd schijnt te zijn met zijn tinderliefde. Ik ken hem overigens niet persoonlijk.

Hé, maar even zonder dollen. Ik blijf het natuurlijk lekker doen, want ik doe met een bezielende drive alles voor mooie opdrachten bij mooie klanten met mooie resultaten. En of ik daarvoor nou op m’n kop moet staan, ongemakkelijke dates moet hebben of moet zweten op presentaties; alles met evenveel liefde. Ik geloof stiekem namelijk gewoon nogal in wat we doen en dat levert hele toffe, waardevolle samenwerkingen op. Dus laad ik me met alle energie en drive gewoon weer op voor de volgende. Here we go!

P.s. En als dat hele pitchcomité eigenlijk van ‘hobby’s en wandelen houdt en iemand zoekt die volgzaam is, dan denk ik dat je toch beter naar links kunt swipen (of is dat rechts?!), doe ik dat ook, iedereen gelukkig 😉

P.s. || Voor de volgende keer dat je in de lift staat (of hijgend naast de CEO de trap op worstelt) vind je hieronder wat tips.

Sincerely,
Renske

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy