Waarom buzzwoorden en bullshit managementtaal helemaal prima zijn

Blog

Waarom buzzwoorden en bullshit managementtaal helemaal prima zijn

Renske Priem
Auteur

Ik betrap mezelf er iedere dag wel een paar keer op dat ik in een meeting graag wil ‘doorpakken nu’ of ‘focus’ erg belangrijk vind. Om over ‘toegevoegde waarde’ nog maar te zwijgen. Volgens de hippe, nieuwe, no bullshit generatie kan dat echt niet meer. Het is al menigmaal beschreven en de meningen zijn niet gering. Met managementtaal praat je veel maar zeg je weinig, en mensen durven niet te zeggen dat ze eigenlijk geen flauw idee hebben wat je bedoelt.

In de communicatie met klanten ga ik daar helemaal in mee. Jargon is killing voor de relatie. Wat heeft jouw klant er in godsnaam aan dat ‘dit meer iets is voor L.P.’ of dat we dan eerst even naar CMS moeten kijken om dit op te lossen’?

Maar die taal ontstaat toch niet voor niets? Ik zie het als een prachtige reflectie van de cultuur binnen je organisatie. Blijkbaar zijn we gericht op elkaar en voelen we ons senang bij bepaalde woorden. Who cares? Als we het binnen ons bedrijf toch lekker over KPI’s willen hebben en het veel ingewikkelder vinden om hiervan te maken dat er ‘cijfers zijn die iets zeggen over hoe goed we het doen’ moeten wij dat toch weten?

We willen allemaal graag binnen organisaties dat we mensen hebben die passen binnen ons bedrijf. Een cultuur die past bij onze kernwaarden (ook zo een). En als we dan een taal ontwikkelen met elkaar die iedereen blijkbaar begrijpt is het opeens ‘vaag’. Laat managers lekker revitaliseren, optimaliseren en co-creëren. Het gaat erom dat de gemeenschappelijke taal past bij wie je wilt zijn. En dat bepaal je samen.

“Laat managers lekker revitaliseren, optimaliseren en co-creëren. Het gaat erom dat de gemeenschappelijke taal past bij wie je wilt zijn. En dat bepaal je samen.”

Dus kijk nog eens even naar je visie en kernwaarden. Als je daarin heel hard roept dat je ‘no nonsense’ bent of ‘helderheid’ hoog in het vaandel hebt staan, zorg dan dat je dit zowel binnen als buiten voor elkaar hebt. En dat is nog helemaal niet zo makkelijk.

Volgens mij mag alles. Als het past bij de gewenste identiteit en bij wat jouw klanten belangrijk vinden. En als het oprecht is. Want lekker lean & mean worden terwijl dit eigenlijk betekent dat je de helft van je personeelsbestand eruit mikt is gewoon bullshit. En dat blijft zo.

Sincerely,
Renske

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy