Hoe maak je een jaarplan

Blog

Hoe maak je een jaarplan

Rosanne
Auteur

Halverwege het vierde kwartaal denken we niet meer alleen aan het goed en wel afronden van het jaar. Het nieuwe jaar begint ook al te kriebelen. Wat gaat het nieuwe jaar ons brengen? Een goede voorbereiding maakt dat het hoe dan ook een succesvol jaar wordt. Maar hoe pak je zo’n jaarplan aan, zodat het écht voor je gaat werken en het niet onderin de la verdwijnt?

Graag start ik met het allerbelangrijkste uitgangspunt: maak er geen roman van, maar zorg ervoor dat dit plan op 1 A4 past. Dat dwingt je namelijk om een duidelijke focus aan te brengen, waardoor je de plannen die je maakt ook echt gaat realiseren. Plannen voelen namelijk als nutteloos en demotiverend als we ze maar niet na kunnen komen doordat ze veel te ambitieus en veelomvattend zijn. Kortom: kill your darlings,na 2019 weer een nieuw jaar. Merk je dat het plan toch ‘te groot’ wordt? Vraag eens een collega of coach om het te lezen en te helpen met schrappen.  Ook de volgende tips kunnen hierbij van pas komen.

Zorg dat het past in “het grote plaatje”
Het is een open deur, maar toch: een jaarplan staat niet op zichzelf. Wat is je ambitie op de lange termijn, denk 5 jaar? En welke ontwikkeling wil jouw organisatie doormaken en waarom? Het is belangrijk om je plan aan te laten sluiten bij jouw persoonlijke en – natuurlijk – de organisatieambitie om er in je dagelijkse praktijk iets mee te kunnen en blijven doen. Toets de inhoud dus eens op dat gebied.

Hoe concreter, hoe beter
Een concreet plan maken is best lastig, zo weet ik uit ervaring. En als je het niet concreet maakt, kun je jezelf niet helpen en kan een ander dat al helemaal niet. Houd bij voorkeur de volgende denklijn aan: 1) wat ga ik doen? (Activiteiten), 2) hoe gaat ik dat doen? (welke kwaliteiten/vaardigheden/kennis heb ik daar bij nodig?), 3) waarom ga ik het doen? (wat levert het op de korte en lange termijn op, voor mij en de organisatie?) Check verder of het voldoende SMART is (geen doel op zich) en je plan begint al behoorlijk vorm te krijgen.

Beschrijf wat je nodig hebt en betrek je manager/coach erbij
Een jaarplan is bij uitstek geschikt om (onderbouwd en dus overtuigend) bespreekbaar te maken wat je nodig hebt in ontwikkeling. Welke vaardigheden/kennis mis je nog? En wat levert het op als je dit wel zou kunnen/weten, niet alleen voor jou maar vooral ook voor je organisatie? Of je nu interne coaching of juist een externe opleiding wenst, laat vooral je manager en/of coach meedenken zodat die ook kan ondersteunen waar nodig.  Twee personen weten tenslotte meer dan één, en hoe tof is het voor hen om mee te mogen denken met een ‘strak plan’?! Kortom: veel succes en alvast een super succesvol jaar.

Sincerely,
Rosanne

Wil je het format ontvangen? Laat dan hier je gegevens achter. 

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy