O ja m’n jaarplan… Zo kom je weer back on track

Blog

O ja m’n jaarplan… Zo kom je weer back on track

Rosanne
Auteur

De kop is eraf, het eerste kwartaal ligt achter ons. Tevreden? Of je antwoord nu ja of nee is en wat de reden daarvoor is, waar ik vooral benieuwd naar ben is hoe je jaarplan hier aan heeft bijgedragen…

Want met een beknopt en concreet plan wordt het allemaal een stuk eenvoudiger en effectiever om je jaardoelen te halen en, zo betoogde ik al in mijn blog eind vorig jaar. En dat niet alleen: je kunt zo ook werken aan je ambitie en persoonlijke ontwikkeling op lange termijn. Dus zeg eens eerlijk: heb je in het eerste kwartaal nog aan je plan gedacht en er iets mee gedaan? Zo niet of niet voldoende, ik help je weer back on track.

Het gaat ten slotte om je priorisering in tijd. Schrale troost, voor een meerderheid van de werkenden een levenslange struggle. Maar wel één die je onder controle kunt krijgen.

Want laat me raden, je bent de afgelopen tijd vooral bezig geweest met:

  • Acute brandjes blussen
  • Dingen oplossen (voor anderen)
  • Binnenkomende e-mail en/of telefoon

Doordat je je laat leiden door de waan van de dag ben je vooral bezig met urgente zaken, maar zijn die ook altijd écht belangrijk? Waarschijnlijk niet, en dan is het ook nog de vraag of je alles zelf moet doen en wanneer je dat moet doen. En dat maakt dat alles wat niet urgent is – maar wel belangrijk – blijft liggen, tot het moment dat dit ook weer urgent wordt. Kortom: je loopt het risico dat je in kwartaal 4 erachter komt dat je nog hard aan de bak moet met je jaarplan, met alle gevolgen van dien. Ik gun je een prettiger einde van het jaar.

Zo maak je tijd voor écht belangrijke dingen
Alles wat ik nu ga vertellen is geen rocket science. Timemanagement gaat namelijk vooral om stalen discipline in de uitvoer. Je krijgt alleen maar ruimte in je agenda als je je hier heel strak aan houdt en nooit ofte nimmer verzaakt. Dus: houd je aan de onderstaande vijf vuistregels en je hebt de focus weer terug op zowel je korte als lange termijn doelen.

  • Plannen, plannen, plannen. Dat betekent elke week weer een moment nemen (zeg: een half uur) om je taken te bekijken en deze in je agenda te zetten.
  • Plan ook tijd in voor belangrijke, niet urgente dingen, zoals opvolging geven aan je jaarplan. Als is het maar een half uur per week. Zet duidelijk in je agenda ‘niet overheen plannen’.
  • Houd rekening met het onverwachte. Reserveer dus dagelijks tijd voor alles wat urgent kan worden op die dag zelf. Komt er niks extra die dag? Dan kun je voorwerken en kom je zelfs op de meest hectische dag geen tijd tekort.
  • Plan altijd ‘overgangstijd’ in tussen taken en afspraken. Behalve dat je zo rekening houdt met uitloop en niet achter de feiten aan gaat lopen, heb je die tussentijd ook nodig om je los te maken van het één en je weer te focussen op het volgende. Wel zo effectief.
  • Stuur je planning door middel van slimme communicatie, zeker als je de neiging hebt om alles uit je handen te laten vallen wanneer iemand je iets vraagt. Geef bijvoorbeeld aan: “Ik wil je graag helpen, daarom ga ik even kijken wanneer dat kan. Het kan vanmiddag om 15 uur, kom je dan even langs?”.

Meer hulp nodig? Als je tijd maakt om me te bellen dan maak ik tijd voor jou. Want alles wat bijdraagt aan een succesvol jaar heeft topprioriteit.

Sincerely,
Rosanne

Wil je een handig overzicht ontvangen dat helpt om je activiteiten in te delen? Laat dan hier je gegevens achter. 

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy