Eigenaarschap nemen vs. verantwoordelijk zijn

Blog
Eigenaarschap nemen vs. verantwoordelijk zijn
![]() | Renske Priem |

Eigenaarschap is een woord dat veel gebruikt wordt in allerlei contexten. Het wordt vaak omschreven als je ergens verantwoordelijk voor voelen en die verantwoordelijkheid ook nemen. Je eigenaar voelen van de uitkomst.
Maar wat nou als je dat wel wilt, maar je niet alleen met jouw eigen invloed de uitkomst kunt bepalen? Wanneer je iets of iemand nodig hebt om iets voor elkaar te krijgen kan eigenaarschap nemen al snel verlammend werken. Het voelt als trekken aan gras om het te laten groeien; het werkt niet. Dat komt omdat je eigenaarschap ook verward kan worden met een totale verantwoordelijkheid voor de uitkomst ergens van.
‘Het voelt als trekken aan gras om het te laten groeien; het werkt niet.’
Stel; je wilt graag dat het vakantierooster samen met je collega’s ingevuld wordt zodat iedereen met de feestdagen blij is met het schema. Jij voelt je hiervoor verantwoordelijk en wil die verantwoordelijkheid ook nemen. De rest van het team is hier blij mee en laat jou dit oppakken. Je gaat bij iedereen ophalen wat de wensen zijn, je doet hier en daar wat water bij de wijn en komt tot een heel mooi, weloverwogen vakantierooster waarover je zelf erg tevreden bent. Maar dan…
De een na de ander is toch niet helemaal tevreden en komt met vragen of het toch niet net iets anders kan. Je gaat weer aan de slag en voor je het weet frustreert dit hele proces jou en je collega’s en is de uitkomst alsnog niet wat je voor ogen had.
Herkenbaar?
Hier 3 punten/tips om te onthouden;
1. Eigenaarschap in relatie tot anderen betekent dat je altijd 50%-50% verantwoordelijk bent. Jij kunt alleen 100% verantwoordelijkheid nemen voor jouw 50%. Read that again.
2. Eigenaarschap voor de uitkomst betekent niet dat jij ook alles moet doen. Alleen dat je regelt dat het gebeurt.
3. Zet anderen ook aan tot actie door gewoon te vragen wie je wil helpen, of welke rol anderen willen pakken.