Hoe ga je het Peter Principe tegen in tijden van ambitieuze millenials?

Blog

Hoe ga je het Peter Principe tegen in tijden van ambitieuze millenials?​

Renske Priem
Auteur

Een goede teamleider moet wel de beste zijn in het vak dat zijn team uitoefent, maar de beste medewerker is niet de beste kandidaat voor een leiderschapsrol. Hoppa. Onelinertje.

Ik heb al eens een blog geschreven over de omgang met millenials (overigens schijn ik er zelf ook gewoon een te zijn?) die hier te lezen is. Hierin beschrijf ik dat we vooral onszelf eens een beetje in de spiegel moeten aankijken wanneer we onze mening uitspreken. Nog steeds waar trouwens. Volgens ondergetekende dan.

Neemt niet weg dat het wel uitdagend kan zijn om goede mensen ‘vast te houden’ zonder dat ze het idee hebben niet snel genoeg die carrière ladder op te rennen of te weinig vrijheid te hebben. Want; druk is hoog, aanzien belangrijk, vrijheid randvoorwaardelijk en geld noodzakelijk. Hoe dan mensen een beetje blij te houden zonder dat ze van hele goede medewerker naar een slechte manager promoveren? (Dat is het Peter Principe, mocht je dit niet kennen, hier kun je er meer over lezen).

Eerlijk gezegd weet ik het antwoord blijkbaar zelf ook niet gezien ik de afgelopen jaren menig ‘millenial’ heb zien vertrekken met bovenstaande beweegredenen, maar het lukt me inmiddels wel mensen langer bij me te houden. Het bijstellen van mijn mening en eigen overtuiging is hierbij niet onbelangrijk gebleken. Evenals het aanpassen van mijn stijl in management en leidinggeven.

Mijn mening op de dagen dat ik ‘ze’ awesome vind:
‘Gut wat een leuke onbevangen en leergierige types. Creatief en eigenwijs en wat fijn dat voor deze groep zingeving belangrijker is geworden dan geld. Daar hebben we tenminste wat aan in deze ingewikkelde en individualistische wereld.’

Mijn mening op de dagen dat ik ‘ze’ lastig vind:
‘Ze gaan met bosjes tegelijk freelancen of lopen weg zodra ze ergens ‘manager’ achter hun naam kunnen krijgen en worden allemaal ergens ‘coach’ in zodra er twee successen zijn behaald.’

Kortom; ik ben zeker niet roomser dan de paus. Maar ik heb inmiddels wel wat zaken ontdekt die voor mij goed hebben gewerkt. (Én gecheckt met mijn eigen team, je mag ze bellen, ze zijn het er mee eens ;-).

Hier dus mijn 5 tips om het Peter Principe tegen te gaan met jouw millenials:

1. Stel regelmatig de vraag; ‘wil je manager/professional/specialist/whatever worden, of wil je een góede manager/professional/specialist/whatever zijn?’

2.. Zorg dat je weet wat hun ambitie is, maar vooral waar deze vandaan komt. Waarom wil iemand graag groeien in zijn functie? Welke driver zit daarachter?

3.Maak ze deelgenoot van je overwegingen en denkrichting. Zij nemen jou serieus als jij hen serieus neemt.

4. Maak ze medeverantwoordelijk voor het behalen van resultaten en laat ze deze resultaten zelf bepalen.

5. Zorg dat je zelf nog altijd de beste bent en ze iedere dag opnieuw dingen kunt leren. Dat hoeft niet in alles, maar wel in zaken waarin je van hen verwacht dat ze excelleren. Practise what you preach. Ik kreeg zelf nergens meer jeuk van dan tips van een manager die het niet kon voordoen.

Er zijn er zeker weten meer tips en ik ben dus enorm benieuwd naar die van jullie!

Sincerely,
Renske

  • Laat je gegevens achter en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy