Agrimarkt case

In de supermarktbranche is Agrimarkt een kleine speler met grote impact door haar grote winkels. Als dochterbedrijf van CZAV staan zij heel dichtbij de primaire sector. Daarom kiest Agrimarkt ervoor ten opzichte van de concurrent om de lokale agricultuur te ondersteunen door deze producten op te nemen in het assortiment. Iedere winkel is in de “look & feel” aangepast op de regio waarin het zich bevindt. De klant staat in alles centraal, één van de merkbeloftes van Agrimarkt. Om deze merkbelofte nog verder aan te scherpen is er een Branding vs. Behavior traject gestart met Pieterman. Wim van der Lee & Wilfred van Elzakker vertellen over hun ervaringen.

“Agrimarkt is een zelfstandige organisatie waarin je de mogelijkheden en vrijheid krijgt om zaken aan te pakken. Dit is naast de producten en het streven om dichtbij de klant te blijven de drijfveer van het bedrijf. Dit is een cultuur waarin wij ons erg thuis voelen. Wat ons ook aanspreekt is de openheid voor innovatie. We zijn altijd op zoek naar hoe het beter kan voor onze klanten en partners om uiteindelijk voor elkaar het verschil te maken. Dit is voor ons als organisatie de drive.

Via Linkedin is er een afspraak gemaakt om elkaar beter te leren kennen, waarna er een samenwerking is ontstaan met Pieterman. We hadden gelijk een klik en wisten meteen dat dit een goede partner zou zijn. De ontwikkelingen die wij wilden maken, daar kon Pieterman een rol in spelen. Pieterman heeft zich snel verdiept in onze organisatie en begreep waar wij heen wilden. Terugkijkend is alles wat beloofd is waar gemaakt en zijn op een aantal fronten de verwachtingen overtroffen.

“Terugkijkend is alles wat beloofd is waar gemaakt en zijn er op een aantal fronten de verwachtingen overtroffen.”

Het concept Branding vs. Behavior is hier een heel mooi voorbeeld van. Het is geen kopie van een bestaand product en het is met niets te vergelijken. Het is echt een frisse nieuwe blik op de relatie tussen de merkbelofte en gedrag van medewerkers. Dit paste ook precies bij wat wij nodig hadden.

Het managementteam van Agrimarkt heeft deelgenomen aan de training. Het was een heel leerzaam proces. Eerst hebben we stil gestaan bij wie we willen zijn als organisatie. Hoe uit dit zich, hoe voelt dat en wat brengt het teweeg bij de klant? Daaruit komen de gaps tussen hoe het nu is en wat wij graag willen dat het wordt. Vervolgens daarmee aan de slag gaan is het allerleukste.

We hebben in de training de processen ingezet vanuit de strategische laag, daarna het category management en marketing communicatie die dit aanvullen vanuit de tactische laag. Vervolgens zijn het de winkelmanagers die de operationele kant invullen. In de training hebben we samen één team gevormd om aan de slag te gaan.

Vanuit de visie die wij hebben ontwikkeld is er een strategisch marketing plan geschreven en die probeer je natuurlijk zo goed mogelijk te vertalen naar de klant in de winkel. Je kunt er alles aan doen, maar het blijft lastig om te achterhalen wat de klant letterlijk meekrijgt en meemaakt in de winkel.

Er is vanuit dit inzicht een marktonderzoek gedaan door Pieterman om te achterhalen hoe de klant Agrimarkt ervaart. Tijdens de terugkomsessie zijn deze bevindingen en aanbevelingen gedeeld zodat we daar weer mee aan de slag kunnen. Één van de pijnpunten was prijsperceptie; uit de sessie kwam naar voren dat het niet alleen belangrijk was om daadwerkelijk lage prijzen te hebben maar vooral ook hoe gecommuniceerd wordt naar de klant op de winkelvloer en in de folder. Dit is een punt dat voor ons een wereld van verschil kan maken.

“Dit is een punt dat voor ons een wereld van verschil kan maken.”

De resultaten zien we nu vooral intern. De beleving en de navolging ligt nu binnen de organisatie op één lijn. Voor iedereen is het helder wat er gedaan moet worden om verder te komen. Deze helderheid gaat ook reflecteren op de terugkoppeling van de klant. De inzichten die deze training heeft gebracht zijn ongelooflijk, het kan niet anders dan dat de klant dit gaat merken.

Wat ons het meest bijgebleven is, dat het bij de eerste sessie ging over de beleving. Wat daarin voor ons een groot inzicht bleek te zijn, was het feit dat het niet gaat om de toeters en bellen in de winkel, maar om de medewerkers. Onze mensen creëren de beleving.

Wat ook opviel was de rol van de trainers van Pieterman. Er kwamen veel verschillende definities en geluiden naar voren, er was geen algemene mening of oplossing. De trainers wisten alle drie in kaart te brengen wat er geïmplementeerd moest worden om al deze definities een plek te geven. Die vertaling was echt heel knap.

Stuk voor stuk zijn de trainers excellent in wat zij doen en hoe zij als team ons door dit proces begeleid hebben is geweldig. Het zijn geen individuele trainers, maar een team dat met ons samenwerkt om onze doelen te behalen.

“Het zijn geen individuele trainers, maar een team dat met ons samenwerkt om onze doelen te behalen.”

De volgende stap is het verder trainen van onze medewerkers. Na het managementteam zal nu ook de volgende laag van de organisatie getraind worden. We gaan nog een marktonderzoek doen om te toetsen bij onze klanten waar we nu staan. En met deze resultaten zullen we het traject aanpassen met Pieterman.

Wij bevelen dit traject zeker aan. De pragmatische aanpak van Pieterman past heel goed in onze branche. Wij houden van statistieken, maar als het gaat over de klantenaanpak werkt een goed gesprek beter. Pieterman biedt dit. Maar stiekem willen we deze succesformule Branding vs. Behavior nog even voor onszelf houden.”