Alsjeblieft; de zoveelste blog met 5 thuiswerk tips voor jezelf en je team

Blog

Alsjeblieft; de zoveelste blog met 5 thuiswerk tips voor jezelf en je team

Renske Priem
Auteur

Er is eigenlijk natuurlijk al meer dan genoeg over geschreven. Koroonaa. (Lees/hoor met Rotterdamse tongval, zo spreek ik het uit). Gelukkig mogen onze trainingen volgens de richtlijnen gewoon doorgang vinden, maar thuiswerken is sinds maart meer regel dan uitzondering. En wat een inventiviteit ontstond er in ondernemend Nederland.

“De help-hoe-organiseer-ik-thuiswerken oplossingen schieten je mailbox binnen als ware het zélf een virus.”

De help-hoe-organiseer-ik-thuiswerken oplossingen schieten je mailbox binnen als ware het zélf een virus en we skypen, teamen en zoomen ons allemaal een nekhernia. Hoewel we de afgelopen tijd gelukkig weer regelmatig op kantoor mochten verschijnen zit een groot deel van Nederland inmiddels weer braaf thuis achter de keukentafel. Het land verdeelt zich in voor en tegenstanders en polderaars van thuiswerken (‘ja het heeft voordelen, maar soms wil ik toch ook naar kantoor’) maar de grootste uitdaging wordt in mijn opinie eigenlijk weinig benoemd.

Hoe houd ik mijn team en mezelf gefocust en gemotiveerd met die afstand? Mijn whatsapp groepjes staan vol met printscreens van oersaaie zoom meetings en na twee vrijmibo’s met een wijntje achter het scherm en een hawaii achtergrond zagen we vooral de sleur intreden.

“Mijn whatsapp groepjes staan vol met printscreens van oersaaie zoom meetings.”

Wie Pieterman een beetje kent of weleens met ons werkt weet dat we er hier altijd alles aan doen om gefocust te blijven en vooral juist wél in actie te komen, maar ook voor ons was het even best moeilijk om in de positieve flow te blijven. Enerzijds omdat vrijwel alles binnen twee weken volledig stil kwam te liggen, maar ook omdat we even opnieuw moesten zoeken naar de juiste motivatie en discipline. Het is nu eenmaal anders als je elkaar op kantoor positief kunt opjutten, dan wanneer je alleen thuis tussen de stapels was toch je input wilt leveren terwijl er misschien wel een kind aan je been hangt die je ook nog moet helpen om de tafel van 6 te leren.

Maar er zijn een aantal zaken die we hebben geleerd en die er bij ons voor gezorgd hebben dat we vrij snel weer op bijna volle kracht met energie aan het werk waren. Ik ben zo trots op mijn team en op hoe we dit samen hebben gedaan dat ik graag een aantal tips met je wil delen. Benieuwd wat jullie ervaringen zijn en wat voor jou/jullie juist wel of niet werkte.

1. Accepteer dat het anders is en stop met erover te zeuren
Ja. Dat klinkt niet erg aardig, maar het is wel waar. Misschien moest ik dit wel even enorm tegen mezelf zeggen, en ik heb niet de illusie dat ik erg uniek ben in dezen, dus ik denk dat er meer mensen zijn die er even over gedaan hebben om dit te accepteren. Hoe sneller je dit met z’n allen doet, hoe sneller je kunt kijken naar wat er allemaal wél kan en welke kansen het biedt. Heb het er samen over, zodat het uit de wereld is en je het daarna ook echt los kan laten.

2. Zorg voor vaste contactmomenten en laat dit uit je team komen
Ook al heb je misschien niet iedere dag evenveel aan elkaar te vertellen, toch is mijn advies iedere dag op vaste momenten elkaar te zien/spreken. Laat mensen zelf nadenken over wat ze willen delen en of je hiervoor wel of juist geen vaste agenda wilt opstellen. Een ding is me duidelijk geworden, geen contact is geen optie en zorgt voor energieverlies en teamwork maakt nog steeds the dream work.

3. Rust, reinheid, regelmaat
Doel bepaalt gedrag. Ook als je thuiswerkt. Samen afspreken aan het begin van de week wat jullie gedaan willen hebben en wat dit voor ieder persoonlijk betekent geeft focus. Mijn ervaring leert dat je anders steeds verder verwijderd raakt van je dagelijkse structuur en resultaten achter blijven.

4. Practise what you preach
Voorbeeldgedrag is zo oud als de managementweg naar Rome, maar daarom niet minder waar. Ben zelf voorbereid, weet wat je wil, blijf scherp en zorg dat je datgene doet wat je ook van je teamleden verwacht. Als je wilt dat iedereen ook deelt wat er goed gaat, begin daar dan zelf eens mee bijvoorbeeld.

5. Blijf ook individueel coachen
Naast alles dat je naar mijn inzicht vooral samen moet doen blijft ook persoonlijke begeleiding belangrijk. Heb veel contact met je mensen en zorg dat je weet waar ze tegenaan lopen. Help waar je kunt en bén er voor ze.

Wil je een keer een van onze online dagstarts bijwonen? No problem, dat kan. Moet je wel even teams installeren 😉 maar je bent van harte uitgenodigd om eens mee te kijken. Happy homework!

Sincerely,
Renske

  • Laat je gegevens achter en we nemen binnen 2 werkdagen contact met je op.

Share This

Copy Link to Clipboard

Copy